De wijnsurvivalcursus bestaat uit 5 thema's.
Thema 1: Proeven
Je leert alle aspecten van wijnproeven, het maken van proefnotities en het beoordelen van de wijnkwaliteit en het bewaarpotentieel.
Thema 2: Terroir
We bekijken hoe druiven groeien, en welke omgevingsfactoren invloed hebben op de kwaliteit van de druiven. Ook bespreken we de veertien belangrijkste Franse (en internationale) druivenrassen, en duurzaamheid in de wijngaard; een onderwerp dat ons nauw aan het hart ligt.
Thema 3: Vinificatie
We duiken de vatenkelder in om te zien hoe we van die druiven wijn maken. Je leert over de honderden keuzes die je als wijnboer kunt maken die ervoor zorgen dat je wijn nóg beter wordt dan die van de buurman.
Thema 4: Bordeaux
We kijken naar de roerige geschiedenis van dit wijngebied, we leren etiketten lezen én we proberen de ingewikkelde classificering van deze regio te ontwarren.
Thema 5: Wijn & Spijs
We bespreken op welke temperatuur en in welk glas wijn het beste tot haar recht komt, hoe je wijn het beste kunt bewaren en hoe je veilig een fles bubbels openmaakt. Als belangrijkste onderdeel van dit thema ontwikkel je de vaardigheid om goede wijn-spijscombinaties te maken.
Meerdaagse cursus
De Wijnsurvivalcursus wordt aangeboden in drie verschillende arrangementen van drie, vier of zes aaneengesloten dagen. Scroll verder op de pagina voor alle informatie over de verschillende arrangementen.
Beginnen bij de basis
De Wijnsurvivalcursus is toegankelijk voor iedereen. Er is geen voorkennis vereist voor het volgen van deze cursus, we beginnen bij de basis en bouwen het kennisniveau op.
Proffessioneel
De cursus is geschikt voor iedereen die een functie heeft waarvoor goede wijnkennis een basisvereiste is, bijvoorbeeld in customer service of sales binnen de gastvrijheidsindustrie, wijnspeciaalzaken of wijngroothandels.
Hobby
De cursus is ook voor mensen die persoonlijk geïnteresseerd zijn in wijn en hun wijnkennis willen vergroten, hun wijnkaart- en wijnschapangst willen overwinnen en succesvolle wijn-spijscombinaties willen serveren aan hun gasten.
Minimumleeftijd
De minimumleeftijd voor deelname is 18 jaar.
Kasteelvinologe Meriam
De Wijnsurvivalcursus wordt gegeven door Meriam Last. Sinds 8 jaar geeft wijnboerenschoondochter Meriam met veel enthousiasme rondleidingen en wijnproeverijen op Château Gort & Gort.
Meriam heeft de WSET tot en met Level 3 afgerond en is in het bezit van het diploma Vinoloog/Sommelier van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca. Geïnspireerd door haar achtergrond als docent in het hotelonderwijs, het leven en werken op Château Gort & Gort én de wijnkennis en humor van haar Beau-Père Ilja, heeft Meriam de Wijnsurvivalcursus ontwikkeld.
Tijdens de cursus zullen de deelnemers ook andere Châteaubewoners en -collega’s ontmoeten.
Op de plukkerszolder van het Château
De theorie- en wijnproeflessen worden gegeven op de plukkerszolder van Château Gort & Gort. Onder een prachtige oude hanenbalkenstructuur en via manshoge vensters uitkijkend op de binnenplaats en de tuin van het kasteel, zul je alles leren over terroir, de vinificatie van wijn en wereldwijnstad Bordeaux.
In de wijngaard en de wijnkelder
Met onze hakken in de wijngaardklei bespreken we duurzame wijnbouw, en de technische snufjes van het wijnboerenvak leert u in onze vatenkelder.
Aan het eind van de cursus wordt je officieel ingehuldigd als Wijntijger.
Je zult in ieder geval de volgende leerdoelen bereikt hebben:
Leerresultaat 1
Het op systematische wijze kunnen proeven, omschrijven en beoordelen van wijn en het maken van een proefnotitie.
Leerresultaat 2
Het begrijpen van de omgevingsinvloeden en de verschillende mogelijkheden voor druiventeelt in de wijngaard, en de manier waarop ze de stijl en kwaliteit van wijn beïnvloeden.
Leerresultaat 3
Het kennen van de veertien meest voorkomende druivenrassen van Frankrijk, weten welke wijnstijlen zij kunnen opleveren en hoe ze in de rest van de wereld vertegenwoordigd zijn.
Leerresultaat 4
Het begrijpen hoe vinificatie en flesrijping de stijl en kwaliteit van rode, witte, rosé, mousserende, zoete en versterkte wijn beïnvloeden.
Leerresultaat 5
Het ontdekken van de historie, de classificaties, de verschillende wijngebieden en de bijbehorende wijnstijlen van Bordeaux.
Leerresultaat 6
Het ontcijferen van de verschillende termen op een wijnetiket en het leren kiezen van een wijnkaart.
Leerresultaat 7
Het begrijpen van de voornaamste principes en processen die een rol spelen bij de opslag en het serveren van wijn.
Leerresultaat 8
Het aanleren van de vaardigheid om succesvolle wijn-spijscombinaties te maken.
Wijn
Tijdens de cursus worden er tientallen topwijnen geproefd.
Toolkit
Elke deelnemer krijgt bij aanvang van de cursus een Wijnsurvivaltoolkit, bestaande uit een linnen Château Gort & Gort tas met daarin een set van zes wijnglazen, een kurkentrekker, een Wijntijger t-shirt, een proefnotitieblok en een speciaal voor de cursus ontwikkeld lesboek boordevol wijnkennis en hulpmiddelen om nog meer te kunnen genieten van wijn.
Certificaat
Aan het eind van de cursus wordt je ingehuldigd als Wijntijger en ontvang je een certificaat van deelname als bewijs van de bergen nieuwe wijnkennis en proefkunde die je hebt opgedaan.
Prestige | Supérieur | Grand Cru | |
---|---|---|---|
Duur | 3 dagen | 4 dagen | 6 dagen |
Toolkit | ✔️ | ✔️ | ✔️ |
Aantal wijnen | 30 | 40 | 50 |
Verblijf | - | - | 5 nachten B&B |
Ontbijt | - | - | 5 |
Wijnboerenlunches | 3 | 4 | 4 |
Diners | - | - | 5 |
Excursies | - | 1 | 3 |
Vervoer | - | Vervoer excursie | Alle vervoer |
Prijs p.p. | € 1.099 | € 1.299 | € 2.950 |
Prijs p.p. groepsaanmelding | € 899 bij 6 tot 14 deelnemers | € 1.099 bij 6 tot 14 deelnemers | € 2.500 bij 4 tot 8 deelnemers |
Individuele aanmelding: €1.099 p.p.
Je wordt wordt deel van een groep met andere deelnemers.
Groepsaanmelding (6-14 personen): €899 p.p.
De cursus is exclusief voor jouw gezelschap, data in overleg.
Dag 1
9.45 Ontvangst met koffie op Château Gort & Gort
10.00 - 13.00 Les, thema Proeven met blinde glazen test
13.00 - 14.00 Wijnboerenlunch
14.00 - 18.00 Les, thema Terroir, met wijngaardwandeling
Dag 2
9.45 Ontvangst met koffie op Château Gort & Gort
10.00 - 13.00 Les, thema Vinificatie
13.00 - 14.00 Wijnboerenlunch
14.00 - 18.00 Les, thema Vinificatie met rondleiding vatenkelder
Dag 3
9.45 Ontvangst met koffie op Château Gort & Gort
10.00 - 13.00 Les, thema Wijn & Spijs, workshop Hogere Kaasplankkunde
13.00 - 14.00 Wijnboerenlunch
14.00 - 17.00 Les, thema Bordeaux
17.00 - 18.00 Inhuldiging Wijntijgers, uitreiking certificaten en afscheid
Individuele aanmelding: €1.299 p.p.
Je wordt wordt deel van een groep met andere deelnemers.
Groepsaanmelding (6-14 personen): €1.099 p.p.
De cursus is exclusief voor jouw gezelschap, data in overleg.
Dag 1
9.45 Ontvangst met koffie op Château Gort & Gort
10.00 - 13.00 Les, thema Proeven met blinde glazen test
13.00 - 14.00 Wijnboerenlunch
14.00 - 18.00 Les, thema Terroir, met wijngaardwandeling
Dag 2
9.45 Ontvangst met koffie op Château Gort & Gort
10.00 - 13.00 Les, thema Vinificatie
13.00 - 14.00 Wijnboerenlunch
14.00 - 18.00 Les, thema Vinificatie met rondleiding vatenkelder
Dag 3
9.45 Ontvangst met koffie op Château Gort & Gort
10.00 - 13.00 Les, thema Wijn & Spijs, workshop Hogere Kaasplankkunde
13.00 - 14.00 Wijnboerenlunch
14.00 - 18.00 Les, thema Bordeaux
Dag 4
9.00 - 10.00 Vertrek vanaf Château Gort & Gort richting Haut-Médoc
10.00 - 15.00 Excursie naar een Grand Cru Château met rondleiding, wijnproeverij en luxe lunch
15.00 - 16.30 Terugreis naar Château Gort & Gort
16.30 - 18.00 Inhuldiging Wijntijgers, uitreiking certificaten en afscheid
Individuele aanmelding: €2.950 p.p.
Je wordt deel van een groep met andere deelnemers.
Groepsaanmelding (4-8 personen): €2.500 p.p.
De cursus is exclusief voor jouw gezelschap, data in overleg.
Dag 1, Zondag
14.00 - 19.00 Aankomst & Check-in Bed & Breakfasts
19.00 - 21.30 Welkomstdiner & Unwrap goodiebags
Dag 2, Maandag
8.30 - 09.30 Ontbijt
9.50 Vertrek naar Château Gort & Gort
10.00 - 13.00 Les, thema Proeven met blinde glazen test
13.00 - 14.00 Wijnboerenlunch
14.00 - 18.00 Les, thema Terroir, inclusief wijngaardwandeling
19.30 Vertrek naar restaurant
20.00 - 22.00 Diner en retour B&B’s
Dag 3, Dinsdag
8.30 - 09.30 Ontbijt
9.50 Vertrek naar Château Gort & Gort
10.00 - 13.00 Les, thema Vinificatie, inclusief rondleiding vatenkelder
13.00 - 14.00 Wijnboerenlunch
14.15 Vertrek naar excursie
15.00 - 17.00 Grand Cru Classé Château rondleiding en proeverij
17.00 - 19.30 Vrije tijd Saint-Émilion
19.30 - 22.00 Diner Saint-Émilion en retour B&B’s
Dag 4, Woensdag
8.30 - 09.30 Ontbijt
9.50 Vertrek naar Château Gort & Gort
10.00 - 12.00 Les, thema Bordeaux
12.00 - 13.00 Vertrek naar excursie Haut-Médoc
13.00 - 18.00 Lunch, rondleiding en proeverij Grand Cru Classé 1855 Château rondleiding en proeverij
18.00 - 22.00 Terugreis, Diner en retour B&B’s
Dag 5, Donderdag
8.30 - 09.30 Ontbijt
9.50 Vertrek naar Château Gort & Gort
10.00 - 13.00 Les, thema Wijn & Spijs
13.00 - 14.00 Wijnboerenlunch
14.00 Vertrek naar excursie
15.00 - 17.00 Interactief wijnmuseum Cité du Vin
17.00 - 19.30 Vrije tijd Bordeaux
19.30 - 22.00 Diner in Bordeaux en retour B&B’s
Dag 6, Vrijdag
8.30 - 09.30 Ontbijt & uitchecken B&B’s
9.50 Vertrek naar Château Gort & Gort
10.00 - 12.00 Inhuldiging Wijntijgers, uitreiking certificaten en afscheid
15, 16 & 17 oktober 2025
29, 30 april & 1 mei 2026 (vol)
10 t/m 15 mei 2026
(nog maar 4 plekken!)
Zeker! Voor professionalisering én teambuilding.
Wilt u met uw bedrijf deelnemen aan de cursus, neem via email contact op met Meriam voor de mogelijkheden: [email protected]. We kunnen ook een programma op maat verzorgen.
Dat kan! We hebben plek voor groepen tot 16 personen.
Een privécursus kan voor groepen van 6 tot 16 personen worden gereserveerd op data naar wens op basis van beschikbaarheid.
Ilja is vaak op reis voor opnames of zijn boeken, zodoende kunnen we dit niet beloven. Als Ilja thuis is komt hij natuurlijk graag het glas met jullie heffen. Bedenken jullie alvast een leuke vraag voor in de grabbelton?
In het Nederlands.
Kijk goed bij de verschillende arrangementen wat er in- en exclusief is.
We raden je aan zelf een reis- en/of annuleringsverzekering af te sluiten.
We gaan veel de wijngaard op, dus neem laarzen/schoenen mee die tegen modder kunnen! Ook een regenjas en/of paraplu is een goed idee.
Nee hoor, als je dit bij je reservering aangeeft doen wij ons uiterste best om hier rekening mee te houden!